Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zuzana Kocumová/KRAJSKÁ NEMOCNICE MÁ NOVÉ VEDENÍ - PŘEDSEDOU PŘEDSTAVENSTVA SE STAL BLÍZKÝ PŘÍTEL HEJTMANA BEZ JAKÉKOLIV PRAXE Z OBORU

Kocumová Zuzana

Změna

  • 20. 01. 2017 11:41
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Do vedení krajských společností se opět dostávají političtí nominanti a nikoliv odborníci, vybraní na základě výběrových řízení. Do pozice předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec totiž hejtman Půta prosadil svého blízkého přítele Pavla Marka. V souvislosti s tím nedobrovolně rezignoval primář Richard Lukáš na pozici předsedy představenstva i celkově na členství v představenstvu. SLK tak poté, co mají pod kontrolou veškeré zakázky na kraji, prosadili svého člověka i do vedení společnosti s více než dvoumiliardovým obratem, která navíc připravuje největší projekt budoucích let.

Zuzana Kocumová, členka dozorčí rady KNL, říká:Pan Marek byl nominován do pozice člena představenstva již v dubnu, a to proti vůli minoritního akcionáře, města Liberec. Již tehdy jsme poukazovali na jeho nulové zkušenosti z oblasti zdravotnictví i na to, že by externí odborníci měli vzejít z výběrových řízení. Ale bez výsledku. Nyní je navíc jasné, co se již tehdy potichu šuškalo – že Pavel Marek nastupuje s jasnou ambicí stát se předsedou představenstva největší nemocnice v kraji.

Tento postup bije do očí o to více, že se děje pod taktovkou Starostů pro Liberecký kraj a celé krajské koalice, která má jako svou vlajkovou loď postavenu transparentnost. Navíc ukazuje, že jde o dlouhodobě plánovaný pokus SLK dosadit do vedení KNL svého člověka, i přesto, že krajská koalice ve svém programovém prohlášení uvádí:

„Pozice ve vedení obchodních společností s majetkovou účastí kraje budou obsazovány na základě výběrových řízení odborníky.“

Velmi nestandardní byl i postup této výměny, kdy se většina představenstva (zřejmě kromě ředitele Luďka Nečesaného) i přímo primář Lukáš o hejtmanem plánované výměně na pozici předsedy představenstva dozvěděli den před zasedáním. Dokonce koluje informace, že o tomto kroku do úterý 17. 1. nevěděl ani radní pro zdravotnictví, Přemysl Sobotka.

Politicky dosazené figury už nemocnice ve svém vedení měla v minulosti a nikdy to nedopadlo dobře. Hejtman není vlastníkem krajské nemocnice, tady hodně přestřelil,“ říká Josef Šedlbauer, v letech 2013-2015 předseda Dozorčí rady KNL.

Proč hejtman udělal takto netransparentní krok, neprojednaný s ostatními akcionáři, v přímém rozporu s předvolebními sliby i programovým prohlášením? Když budeme hledat důvody, tak se jen těžko ubráníme, aby se tento krok nespojoval s výstavbou Centra urgentní lékařské péče za více než 1,4 miliardy Kč a jeho budoucím provozováním,“ uzavírá Zuzana Kocumová.

Otázkou je, jak tento způsob vládnutí bude pokračovat. Jestli skončí u jedné obchodní společnosti, nebo se lidé bez zkušeností z oboru a bez výběrových řízení postupně dostanou i do dalších.

Kontakty:

Zuzana Kocumová: 603 157 569

Josef Šedlbauer: 603 731 914

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky