Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna - Zbylé peníze bychom neměli projíst, ale uložit nebo investovat

Josef Šedlbauer

Změna

  • 25. 04. 2018 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Rozpočet Libereckého kraje byl už loni v prosinci schválen v rekordní výši. V lednu bylo rozděleno dalších 416 mil. Kč z odhadovaného přebytku hospodaření za rok 2017. Konečné vyúčtování přebytku přináší dalších 171 mil. Kč. Zastupitelé Změny pro Liberecký kraj mají odlišný názor na využití těchto peněz než vedení Libereckého kraje.

 

Považujeme za chybu, že je tato suma použita jen pro další navyšování provozních výdajů. Proč?

  1. Provozní výdaje a plánované investice mají být kryty běžným rozpočtem a případně na něj bezprostředně navázaným rozdělením přebytku hospodaření, jinak nelze považovat plánování rozpočtu za předvídatelné.
  2. Vytváří se vyšší potřeba provozních výdajů, kterou může být obtížné v budoucnu naplňovat.
  3. Když se ekonomice daří, samosprávy mají snižovat dluhy a/nebo ukládat na budoucí investice. Až přijde další hospodářská krize, budou připraveny investovat, a snižovat tak dopady krize.

 

„Teď je pro kraj nejlepší doba zbavit se zadlužení a vytvořit si rezervy pro budoucí investice. Tak to dělá odpovědný hospodář, když k tomu má prostor – a to Liberecký kraj určitě má. Navrhli jsme využít přebytek 171 mil. Kč především k mimořádnému splácení dluhu kraje a k investicím nebo k úložkám na budoucí investice. Příjmy krajů v posledních letech rostou mnohem rychleji než městům a obcím, kraj by proto měl přijmout spoluzodpovědnost za některá zařízení, jejichž význam dalece přesahuje hranice měst, která je dosud financují,“ vysvětluje Jan Korytář, krajský zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj.

Naše konkrétní návrhy a vyjádření vedení Libereckého kraje shrnuje následující tabulka:

 

 

položka

návrh Změny (mil. Kč)

odůvodnění

návrh vedení LK (mil. Kč)

mimořádná splátka dluhu LK

50

Navíc k dosavadní rezervě. Mimořádná splátka dluhu by tak letos mohla dosáhnout až 100 mil. Kč

0

úložka příspěvku na investici do rekonstrukce Divadla F.X. Šaldy

20

Divadlo F.X. Šaldy je jediné divadlo tohoto formátu v Libereckém kraji, s jasně celokrajskou působností. Jde o úložku na budoucí investici.

0

investice do výkupu a první etapy rekonstrukce bývalého kláštera v Zákupech

20

Kapucínský klášter v Zákupech je významná památka Libereckého kraje v akutním ohrožení, bez pomoci LK je pravděpodobně odsouzena k rozpadu. Úložka na budoucí investici.

0

úložka na výkup a investici do rekonstrukce horského hotelu Ještěd

30

Horský hotel Ještěd je nesporná dominanta Libereckého kraje, k jeho budoucímu převzetí a rekonstrukci se kraj již opakovaně, byť dosud především slovně, přihlásil. Úložka na budoucí investici.

0

příspěvek na investici kofinancování rekonstrukce tramvajové trati Liberec – Jablonec n.N. (1/3 kofinancování)

20

Tramvajová trať mezi dvěma statutárními městy představuje strategickou spojnici ekonomického centra Libereckého kraje. Příspěvek na existující projekt, dosud financuje Liberec a Jablonec n.N.

0

příspěvek na investici do rekonstrukce kina Varšava

20

Kino Varšava je multifunkčním kulturním centrem krajského významu. Příspěvek na existující projekt, dosud financuje Liberec.

0

další výdaje

11

 

171

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky