Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna - S Vladimírem Mastníkem z krajského zastupitelstva odešla (snad) jedna éra

Josef Šedlbauer

Změna

  • 28. 06. 2018 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

V dubnu 2016 jsme jako Změna pro Liberecký kraj navrhli odvolání Vladimíra Mastníka z pozice radního pro dopravu. V krajském zastupitelstvu jsme tehdy návrh neprosadili, za pana Mastníka se hlasitě postavili Starostové pro LK v čele s Martinem Půtou i všechny ostatní strany.

Argumentovali jsme takto (následující čtyři citace pocházejí z tiskové zprávy ZpLK z dubna 2016):

Předvolební slib dokončit desetiletý tendr na autobusovou dopravu za čtyři miliardy korun Starostové pro Liberecký kraj nesplnili. Navíc opakovaně jednali ve prospěch firmy BusLine. A to jak změnami podmínek desetiletého tendru, tak prodloužením monopolu stávajícím dopravcům…“

„Ještě jako náměstkyně hejtmana jsem se opakovaně snažila situaci zachránit. Dopravní zakázka ale nakonec byla jedním z hlavních důvodů pro mé odvolání. Jednání pánů Mastníka a Půty bylo často nepochopitelné, a to v tříleté i desetileté zakázce...“ (Zuzana Kocumová)

„Starostové opakovaně jednali ve prospěch firmy BusLine, která je personálně spojená se SLK skrze bývalého starostu Rychnova u Jablonce n. N. Františka Chloubu a také s KSČM přes osobu Jiřího Vařila. Tito lidé stále sedí, i přes svůj střet zájmů, v dopravním výboru kraje a aktivně ovlivňují postupy kraje v oblasti dopravy…” (Jan Korytář)

Vadí nám, že za celé čtyři roky krajská vláda nedokázala nebo nechtěla pohnout s monopolem v autobusové dopravě, který vyhovuje dopravcům v čele s BusLine, ale škodí krajskému rozpočtu. Jde zřejmě o největší selhání tohoto vedení kraje, a proto vyzýváme odpovědného radního k odstoupení…“ (Josef Šedlbauer)

Výsledkem návrhu tehdy bylo jen naše napadání od SLK i dalších politických stran, některých médií a BusLine. Takovou perličkou poněkud hysterické atmosféry, namířené proti ZpLK, bylo hlasování zastupitelstva Libereckého kraje v dubnu 2016, kde neprošla dokonce i banální výměna našeho zástupce ve finančním výboru kraje. Strany si přitom svoje nominanty obvykle navzájem respektují.

Je o dva roky později, Vladimír Mastník je podle dostupných informací obviněn protikorupční policií, odešel z krajského zastupitelstva a Martin Půta se směrem k jeho osobě vyjadřuje již několik měsíců velmi odměřeně. Používá přitom podobný slovník, jakým jsme působení radního Mastníka v roce 2016 označovali my.

Ve Změně se držíme pravidla mluvit o problémech naplno a vydržet, i když jsme napadáni. Chce to odvahu, ale jen tak se může něco opravdu posunout k lepšímu. Jako učitel věřím v poučitelnost lidí, snad si tuhle historii zapamatují i další kolegové v politice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky