Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna pro Liberecký kraj - Opoziční pohled na složení rady kraje

  • 24. 11. 2016 16:50
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Změna bude v zastupitelstvu Libereckého kraje v nejbližším období v opozici. Jsme připraveni pracovat na tomto úkolu ve prospěch občanů našeho kraje, a to nejen těch, kteří nám ve volbách dali hlas. Reálná opoziční práce bude totiž obtížná, nevděčná, ale o to důležitější. Koalici uzavřely čtyři strany, hodnotově a ideově v řadě ohledů zcela rozdílné, ale zato se 35 zastupiteli z celkových 45.

Ať už byly důvody vzniku takto široké koalice jakékoli, je jisté, že výkonná moc koalice a kontrolní role opozice se dostaly do značné nerovnováhy. Z dlouhodobého hlediska je to ke škodě všech. Snad si tento fakt uvědomují i zástupci aktuálně koaličních stran.

Pokud jde o nové složení rady kraje, respektujeme právo koaličních stran nominovat svoje zástupce a blahopřejeme jim ke zvolení. V několika případech máme výhrady.

Za jasnou chybu považujeme volbu Přemysla Sobotky na funkci radního pro zdravotnictví. Dr. Sobotka jako dlouholetý krajský předseda ODS symbolizuje éru klientelistického propojení této strany s některými podnikateli, zejména ve stavebnictví. Zdravotnický resort přitom v tomto období čekají miliardové investice, a to hlavně stavební. Odpovědný radní musí být garancí důvěryhodnosti příslušných zakázek. Tuto garanci, při vší úctě, dr. Sobotka poskytnout nemůže.

Určitě nejen my chápeme, jak problematické je spojení resortu dopravy s řízením investic a veřejných zakázek pod vedením Marka Pietera. Jeden radní tak získal dohled nad naprostou většinou vlastních peněz kraje, ostatní členové rady kraje nebudou mít prakticky žádnou kontrolu. Logicky patří investice a veřejné zakázky pod odbor ekonomiky, který zůstal vyprázdněný. Převod těchto kompetencí pod dopravu je účelová a nesystémová změna s velkými riziky.

Nepodpořili jsme ani nominaci Martina Půty na pozici hejtmana. Trvá naše přesvědčení, že člověk zapletený ve vážné a neprůhledné kauze by neměl být ve vysoké veřejné funkci alespoň do doby, než jeho role bude po případném soudním jednání zřejmá a vysvětlitelná. Jsme si vědomi, že třetina voličů tuto situaci vyhodnotila jinak, náš pohled na pravidla politické kultury to ale nemění.

Za zastupitelský klub Změny Josef Šedlbauer 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky