Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna pro Liberecký kraj - Krajské firmy budou bez kontroly

  • 01. 12. 2016 20:06
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

V dozorčích radách krajských firem dostaly opoziční strany možnost nominovat pouhé dva zástupce z celkového počtu 23. To prakticky neumožňuje, abychom jako opozice mohli dělat svoji práci, tedy vykonávat kontrolu.

Požádali jsme vedení kraje o změnu, nestalo se ale nic. Postup vedení kraje považujeme za jasnou chybu, která potvrzuje, že slogan o transparentním a otevřeném kraji nejsou o moc víc než prázdná slova.

Uvolnit pro opozici alespoň jedno místo v každé dozorčí radě by odpovídalo poměrnému zastoupení a koalici by i tak zůstala pohodlná většina pro rozhodování.

Pro srovnání chceme poukázat na obsazení dozorčích rad v Liberci, kde vládne Změna spolu s ANO. Koalice a opozice dostaly možnost do dozorčích rad firem s účastí města nominovat v součtu stejný počet lidí. Pro úplnost je třeba dodat, že v Liberci jsou zatím politici zastoupeni i některých představenstvech, ale i do nich dostala opozice přístup. To nejpodstatnější ovšem je, že v městských firmách postupně zavádíme nové stanovy a v nich je přímo zakotven klíč pro nominaci politiků jako zástupců vlastníka. Ten klíč je v poměru koalice/opozice 3:2, bez ohledu na to, kolik je kterých zastupitelů.

V Liberci chápeme, že městské firmy nejsou naše vlastnictví. Chápeme také, že kontrola ze strany opozice může být otravná, ale je nezastupitelná.

Za zastupitelský klub Změny Josef Šedlbauer 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky