Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Josef Šedlbauer/Změna - Parkovací dům u krajského úřadu není dobrý nápad

08. 02. 2017

Vedle krajského úřadu má vzniknout parkovací dům za 80 mil. Kč s kapacitou 220 míst.

Dobudování sítě záchytných parkovišť na okraji širšího středu Liberce je potřebné. To se ale rozhodně netýká lokality u krajského úřadu, v blízkosti ohromného parkovacího domu u OC Forum a v samotném středu města. Např. plánovaný parkovací dům u autobusového nádraží je nedaleko čtyřproudové páteřní komunikace, na okraji centra, v mnohem smysluplnější lokalitě. 

Zajímavé srovnání nabízí Magistrát města Liberec, který má k dispozici pro Starou i Novou radnici k dispozici 15 parkovacích míst ve vlastní režii (5 pro vedení města, 5 pro návštěvy, 5 pro referentská auta). Jde přitom o srovnatelnou instituci s podobným obratem lidí, v budově radnice je mj. i jedna z největších restaurací ve městě.

Pohodlné a snadno dostupné parkování přivede do centra Liberce další individuální dopravu a přispěje k dopravním problémům už dnes obtížně průjezdných napojení. Je to řešení, které nehledí na svoje okolí, na zájem celku města. Řešení, které není ani úsporné, ani chytré.

Doplňující údaje:

Podle stavební normy byla pro krajský úřad a všechny nově rekonstruované objekty v jeho okolí vypočtena potřeba 354 parkovacích míst. Dosud jich je 190, z toho 130 před bývalým VÚTS a 60 mezi krajským úřadem a parkem kolem Nisy.

Citovaná stavební norma je platná pro nové budovy, zde se ale jedná o stávající využití a rekonstrukce, např. VÚTS také vyžadoval nějaké parkování. Zároveň platí, že krajský úřad má nejlepší možnou dostupnost ze všech uzlů hromadné dopravy i dalších možností parkování. Kromě zmíněných 190 parkovacích míst ve vlastní režii je možné využívat i městské parkování v nejbližším okolí v ulicích Mrštíkova, Nitranská a U Nisy, kde je celkem 150 míst s průměrným využitím 57 % (údaje za rok 2015), a parkování v OC Forum (850 míst).

Římánek Jiří
rimanek@zmena.cz