Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna - Kraj ani symbolicky nepodpoří libereckou ZOO a Divadlo F.X. Šaldy

Římánek Jiří

Změna

  • 03. 02. 2017 12:11
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Byli jsme jako opoziční klub vyzváni k připomínkám k záměru rozdělení vyšších daňových příjmů Libereckého kraje. Za tuto možnost děkujeme. Výsledek je ovšem takový, že z našich návrhů nebylo přijato nic,“ uvádí předseda zastupitelského klubu Změny, Josef Šedlbauer.

V první řadě jsme navrhovali navýšení příspěvku na platy pracovníků v sociálních službách. Ty dlouhodobě patří k nejnižším, pohybují se blízko úrovně minimální mzdy. K navýšení příspěvku skutečně dochází, ovšem především ze zákonných důvodů, kvůli růstu minimální mzdy a snížení počtu tarifních tříd. Rezerva je kolem 4 mil. Kč, navrhovali jsme ji v souladu s návrhem sociálního resortu zvýšit na 10 mil. Kč. „Zvýšení platů nad zákonné minimum by u těchto lidí znamenalo skutečný přínos, proto ho stále připomínáme a budeme navrhovat i nadále,“ říká Šedlbauer.

Druhým návrhem byl příspěvek ve výši symbolického dvojitého jednoho procenta přebytku, tedy 2x 3,66 mil. Kč, na investice pro Divadlo F.X. Šaldy a pro ZOO Liberec. Obě instituce s nadregionálním významem se dlouhodobě potýkají s nedostatkem financí. Město Liberec zvýšilo letos provozní příspěvek a peníze na investice pro své příspěvkové organizace zhruba o 30 mil. Kč. Přesto to stále nestačí.

Jan Korytář vysvětluje: „Přebytek hospodaření kraje za minulý rok byl 366 mil. Kč. Změna pro Liberecký kraj získala v kraji podporu 7 % voličů. Nemohli jsme ale ovlivnit ani 1 % přebytku. Peníze kraje nejsou přitom penězi koalice, ale občanů celého kraje. Nevstřícnost k opozici a neochota přesměrovat alespoň pouhé 1 % finančního přebytku svědčí podle mne o tom, že slova hejtmana o podané ruce a spolupráci se všemi, vyřčená při jeho volbě, nejsou v souladu s jeho skutečným jednáním.“

Pro úplnost dodáváme, že diskuse mezi městem a krajem o financování organizací s nadregionální, popř. městskou funkcí se vede již několik let. Zatím vedla k převzetí dopravního hřiště a Domu dětí a mládeže Větrník městem a Dětského centra Sluníčko krajem. U dalších organizací s nadregionální funkcí, především tedy u Divadla F.X. Šaldy a ZOO Liberec, dosud nebyla uzavřena dohoda, kraj však již má zástupce v dozorčích radách ZOO i divadla.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky