Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jaromír Baxa/Změna pro Liberecký kraj - Dopravní zakázka: znovu a lépe

01. 12. 2016

Zrušení dopravní zakázky je tečkou za jednou smutnou kapitolou veřejných zakázek na Libereckém kraji, která měla i řadu politických důsledků. Je dobré si takto na závěr připomenout hlavní mezníky.

Řada chyb nastala už v přípravě zakázky za předminulého vedení Libereckého kraje, tehdejší podmínky byly extrémně přísné až diskriminační. To tehdy kritizovala jak Změna, tak i SLK. Když se pak tyto strany dostaly do vedení kraje, podmínky se poněkud uvolnily a alespoň ve dvou ze tří oblastí to podstatně rozšířilo počet firem, které se zakázky mohly zúčastnit.

Pak ale nastal hlavní zádrhel. Při vyhodnocení zakázky v roce 2014 Rada Libereckého kraje svojí většinou vyloučila nabídky s nejnižší nabídkovou cenou. ÚOHS potvrdil, že tento krok proběhl nezákonně, což vedlo k nekonečným průtahům. Odpovědnost za toto rozhodnutí je především na hejtmanovi, který ovšem svoji chybu nikdy neuznal. Naopak se zbavil svého jediného oponenta v radě kraje, Zuzany Kocumové.

Výsledkem je, že v Libereckém kraji stále jezdí původní dopravci, a to za ceny výrazně vyšší, než byly ceny nabídnuté v rušeném výběrovém řízení. Kraj tak přišel o desítky milionů.

Nicméně čeká nás nová soutěž a to je příležitost, jak začít znovu a lépe. Možností, jak zadávací řízení zlepšit, vidíme hned několik.

Zásadní je rozšíření počtu oblastí, které by mohly zakázku otevřít i dalším firmám. Dále bude do zadávacích podmínek možné vnést pravidla pro odměňování řidičů a Liberecký kraj má také možnost vysoutěžit dopravu v různých částech kraje na různou dobu, aby v budoucnu nemusel vybírat dopravce najednou a aby případný problém v části soutěže nezhatil objednávání dopravy v celém kraji.

Dopravní obslužnost je pro nás zásadní téma a nabídli jsme vedení kraje spolupráci při přípravě nového zadávacího řízení.

Za zastupitelský klub Změny Jaromír Baxa, Josef Šedlbauer