Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ing. Vladimír Boháč/SLK - LIBERECKÝ KRAJ VÝZNAMNÝM ZŮSOBEM POMÁHÁ FINANCOVÁNÍ SPORTU V KRAJI

Knopová Kateřina

SLK

  • 09. 02. 2017 14:12
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Tak jako každá jiná činnost v lidském životě, chceme-li, aby odpovídajícím způsobem fungovala, musí mít zajištěný zdroj financování a nastavená nějaká pravidla. A protože i sport je nedílnou součástí života, snažíme se v našem kraji finanční prostředky pro sport nejen zajistit, ale současně i vytvářet pravidla pro jejich rozdělování.  
Na úvod svého článku bych se ještě krátce vrátil do minulého volebního období. Na jeho začátku byla ustavena sportovní komise, jako poradní orgán rady LK a jejím cílem bylo mj. změnit „dosavadní zvyklost“ rozdělování peněz do sportu.
Začali jsme s pracemi na koncepčním materiálu, který po dlouhých diskuzích ve vlastní komisi schválila jak rada, tak i zastupitelstvo Libereckého kraje pod názvem „Strategie podpory sportu v Libereckém kraji v letech 2013 – 2016“.
Tímto dokumentem byla nastavena nejen první pravidla pro rozdělování peněz do sportu v rámci Libereckého kraje, tak i jejich výše a vývoj v daném období.  
Jako předseda komise jsem, na jedné straně, pozitivně hodnotil práci a přístup většiny členů komise při zpracování tohoto materiálu, bohužel, ale na druhé straně, byl pro mě, ale nejen pro mě, zklamáním  přístup toho, na kterého sportovní prostředí velice spoléhalo – na sportovkyni, v té době náměstkyni hejtmana pro zdravotnictví a sport, sl. Zuzanu Kocumovou.
Své individualistické sklony (které k některým individualitám ve sportu patří) nedokázala potlačit a nestala se tak „týmovou hráčkou“, byť by se to od ní v dané funkci očekávalo.
Pro nové volební období (2016 – 2020) byl 22. 11. 2016 zastupitelstvem Libereckého kraje opět ustaven a schválen samostatný Výbor pro tělovýchovu a sport.
V jeho personálním složení je převážná část zástupců koaličních strav (SLK - 5, ANO 2011 – 3,   
ODS – 2, ČSSD - 1), ale i každá opoziční strana má po jednom zástupci a nově je ve výboru i nezávislý odborník, zástupce vrcholového sportu. K dnešnímu dni výbor zasedal 2x – 5. 12. 2016 a 23. 1. 2017.
Zatím co se prosincové zasedání výboru zabývalo mimo formálních a procedurálních záležitostí hlavně připravovanými podklady pro navrhovaný rozpočet Libereckého kraje na r. 2017, první zasedání výboru pro TS v r. 2017  již připravilo kompletní vizi rozdělení finančních prostředků do sportu pro r. 2017 vč. požadovaného objemu.
Do materiálu, který byl výborem zpracován, byly nově zapracovány poznatky a úkoly:
°  z připomínek žadatelů o finanční podporu ze sportovního prostředí
-    zjednodušení administrativní náročnosti žádostí
-    podpora malých subjektů ( ve smyslu počtu členů)
°  z Programového prohlášení koalice pro volební období 2016 – 2020, část 11 – Sport a volný čas
-    podpora sport. organizací vytvářejících podmínky pro sportování dětí, mládeže a dospělých
-    vytvoření investičního fondu na podporu žádostí v investičním programu MŠMT

Výbor pro tělovýchovu a sport zastupitelstva Libereckého kraje pro r. 2017 předkládá ke schválení následující vizi financování sportu na Libereckém kraji v r. 2017:
A/ oblast přímé podpory (kapitoly 914.04 a 917.04):
-    olympiády dětí a mládeže:       2 mil. Kč    reprezentace kraje na tradičních hrách dětí
-    významné areály:                      1,75            lyžař. magistrály (Krkonošská, Jizerská, Lužická)
-    sport.-společ. akce:                   0,45           Sportfilm, vyhl. sportovců, nadační fond olympioniků
-    víceleté smlouvy:                       1,75           významné akce – schválené LK na 5 let
-    sportovní struktury:                  0,75            podpora střešních organizací ČUS a Sokola v LK
-    podpora malých TJ/SK:             1,00            nově – pro žadatele s počtem členů do 50 vč.
-    významné akce:                         7,25            akce přidělené, významné - prezentující kraj
-    individuální dotace:                  0,30             Jablonecká hala(vyřazená z víceletých smluv)
-    rezerva:                                       2,00       
Celkem:                                     17,25 mil. Kč
B/ oblast dotačního fondu (kapitola 926.04)
 
-    sport handicapovaných:        0,50 mil. Kč
-    sportovní akce:                       5,00                 akce „běžně“ pořádané žádajícími subjekty
-    pravidelná činnost TJ:          14,50                sloučení programů „činnost – údržba – provoz“
Celkem:                                  20,00 mil. Kč
Finanční rozdělení prostředků v kapitolách pod body A a B je faktickým naplněním schváleného rozpočtu LK na r. 2017 a rozhodnutí rady LK.
Výbor pro tělovýchovu a sport požádal svým usnesením č. 6/1/2017 radu o to, aby v rámci rozdělování prostředků ze zlepšeného hospodářského výsledku kraje navrhla Zastupitelstvu LK navýšení rozpočtu kraje na r. 2017 v oblasti sportu o 22,75 mil. Kč – tedy na hodnotu 60 mil. Kč.
Navýšení o 22,75 mil. Kč v oblasti přímé podpory navrhuje výbor tak, aby mohlo být bezezbytku naplněno programové prohlášení koalice pro volební období 2016 – 2020:
-    posílení kapitoly významné sportovní akce o:                1,00 mil. Kč
-    vytvoření investičního fondu:                                            5,00
-    podpora významných klubů reprezentujících LK:        16,75
    Vytvoření investičního fondu je úplně novou položkou rozpočtu, jejíž zřízení vychází z praktických potřeb žadatelů. Žádá-li subjekt o investiční prostředky např. na MŠMT, bývá jednou z podmínek
„spoluúčast na finančním krytí“ projektu. A právě zde se řada subjektů dostává do problémů v tom, že potřebné prostředky nemá. Zřízením tohoto fondu bychom chtěli žadatelům usnadnit cestu k získání potřebných prostředků na nové stavby, případně na zásadní rekonstrukce stávajících sportovních objektů, případně odstranění následků velkých havárií.
Finanční příspěvek by měl být maximálně 1 mil. Kč/akce a jeho schválení a čerpání bude podmíněno získáním potřebných finančních prostředků. Tento příspěvek od Libereckého kraje bude určen pro podporu projektů, jejichž rozpočtové náklady jsou minimálně ve výši 10 mil. Kč.
    V případě podpory významných klubů bychom chtěli navázat na pozitivní zkušenosti při schvalování finanční podpory pro vybrané subjekty v r. 2016.
Jde o podporu nejvýznamnější sportovních subjektů, které reprezentují Liberecký kraj v nejvyšších domácích soutěžích v kolektivních sportech – př. fotbal, hokej, florbal či volejbal, případně TJ/SK jejichž sportovní výsledky jsou o trochu nižší kvality, ale svojí velikostí členské základny představují významný sportovní subjekt v daném regionu.
Individuální podpora těchto sportovních kolektivů by měla být nejen výrazem ocenění za skvělé výsledky a reprezentaci kraje, ale i poděkováním za skvělou zábavu pro tisíce lidí a v neposlední řadě i za naplňování funkce sportovních vzorů pro děti a mládež.

Sportovní reprezentace kraje, hlavně pak ta na mezinárodní úrovni, představuje i významnou společenskou reprezentaci kraje. A tak se domnívám, že by na Libereckém kraji měla vzniknout směrnice, která by stanovovala podmínky účasti zástupců kraje na těchto akcích, a která by pak mj. bránila účastníky těchto akcí před pomluvami a spekulacemi z jejich okolí.


Ing. Vladimír Boháč
zastupitel  Libereckého kraje za SLK,
předseda Výboru pro Tělovýchovu a sport

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky