Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ing. Jan Sviták/SLK - Tak to máme za sebou....

Knopová Kateřina

SLK

  • 01. 06. 2017 08:46
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Tak to máme za sebou…
Zemi zmítá vládní krize, někteří politici přímo ovlivňují média, nevysvětlují své podezřelé finanční machinace a následně se navzájem odvolávají. Nechybí ani plamenné výroky směrem k voličům a uprostřed toho všeho ční postava prezidenta. Ten místo, aby tlumil vášně, usměrňoval a uklidňoval situaci, naopak vyhledává střety s politiky a kličkuje ve svých výrocích a rozhodnutích tak, aby pokud možno podpořil své politické partnery a podporovatele. Bohužel to není situace z utopistického románu nějakého pesimistického vizionáře, ale naopak realita všedního dne v naší krásné zemi.
Pokud za výše popsané situace chystáte návštěvu prezidenta ČR do obce, jako odměnu za získané úspěchy v soutěži Vesnice roku, tak dny příprav rozhodně neprovází pocit hrdosti, radosti ani zadostiučiní. Naopak ve vás zůstává pachuť z pocitu, že se s něčím podobným zcela neztotožňujete a vlastně jen hledáte cestu, jak z této pro obec tolik významné události vyjít, pokud možno, se ctí.
Stále a pořád dokola vysvětlujete občanům i novinářům, proč oficiální návštěvu nechcete odmítnout, když jste po řadu let k prezidentskému úřadu tolik kritičtí. Proč po vesnici nevisí trenýrky, tibetské vlajky a protestní transparenty, když jsme v Prysku vždy byli takoví rebelové. Proč poskytovat na obecní půdě prostor pro předvolební prezidentskou agitaci umně skrytou pod rouškou gratulací a vzdání pocty vítězné vesnici? Proč razantně nereagovat na prezidentovy zřejmě protiústavní kroky?
Nakonec celkem logicky po mnoha bezesných nocích u vás i zastupitelů zvítězí přesvědčení, že se jedná o završení snahy celé vesnice o úspěch a zisk titulu Vesnice roku. Vám jako starostovi nepřísluší vynášet v této záležitosti razantní soudy a rozhodně nemáte právo ve jménu obce nepřijmout nejvyššího představitele země jenom proto, že vám v kanceláři visí portrét jednoho z jeho předchůdců.
I po poklidném a bezproblémovém průběhu návštěvy včetně všech setkání, se však stále nedokážeme zbavit velmi rozporuplných pocitů a obav z vlastních pochybení. Úlevný povzdech, namísto euforie, která by přirozeně měla po návštěvě nejvyššího představitele země v malé bezvýznamné obci následovat.
 To je asi na celém tom republikovém politickém kolotoči nejsmutnější a naše obec ani její občané si to rozhodně po všech těch nádherných úspěších nezasloužili.

 

Ing. Jan Sviták
starosta Prysku, krajský zastupitel

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky