Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zuzana Kocumová/Změna - Krajské zdravotnictví místo Sobotky řídí Marek

09. 02. 2017

Hejtmanův přítel Pavel Marek ovládl krajské nemocnice. V krátké době byl dosazen na pozice předsedy představenstev obou nemocnic - Krajské nemocnice Liberec a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a stal se i generálním ředitelem českolipské nemocnice.

Ovládnutí nemocnic, které jsou klíčovou částí resortu zdravotnictví, se odehrává za pouhého přihlížení náměstka pro zdravotnictví, Přemysla Sobotky (ODS). Při jednání krajského zastupitelstva byl náměstek Sobotka vyzván, aby vysvětlil současnou situaci v krajských nemocnicích. Po nicneříkajících frázích se odmlčel a v další obsáhlé diskusi už vystupoval za vedení kraje pouze hejtman. Naprosté vyšachování Přemysla Sobotky je už jen tečkou za érou dříve všemocné ODS. Její roli ve všech ohledech převzali Starostové.

Martin Půta se netají tím, že jeho záměrem bylo zvolit Pavla Marka předsedou představenstva KNL již loni na jaře, ale tehdy ještě "k tomu nebyla vhodná konstelace". Hned druhým dechem se však od změn v obou nemocnicích distancuje a tvrdí, že probíhají čistě v režii představenstev a že se jmenováním svého přítele nemá nic společného.

Záměr užší spolupráce nemocnic jsme prosazovali, Změna i já, už v době, kdy jsem byla náměstkyní. S tím problém nemáme. Hejtman ale postupuje, jako by byl majitelem nemocnic. Ignoroval zastupitelstvo, náměstka, lidi v nemocnicích a třeba v KNL nechal ze dne na den odsunout z pozice předsedy představenstva respektovaného člověka, doktora Lukáše.

Římánek Jiří
rimanek@zmena.cz