Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zuzana Kocumová/KRAJSKÁ NEMOCNICE MÁ NOVÉ VEDENÍ - PŘEDSEDOU PŘEDSTAVENSTVA SE STAL BLÍZKÝ PŘÍTEL HEJTMANA BEZ JAKÉKOLIV PRAXE Z OBORU

20. 01. 2017

Do vedení krajských společností se opět dostávají političtí nominanti a nikoliv odborníci, vybraní na základě výběrových řízení. Do pozice předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec totiž hejtman Půta prosadil svého blízkého přítele Pavla Marka. V souvislosti s tím nedobrovolně rezignoval primář Richard Lukáš na pozici předsedy představenstva i celkově na členství v představenstvu. SLK tak poté, co mají pod kontrolou veškeré zakázky na kraji, prosadili svého člověka i do vedení společnosti s více než dvoumiliardovým obratem, která navíc připravuje největší projekt budoucích let.

Zuzana Kocumová, členka dozorčí rady KNL, říká:Pan Marek byl nominován do pozice člena představenstva již v dubnu, a to proti vůli minoritního akcionáře, města Liberec. Již tehdy jsme poukazovali na jeho nulové zkušenosti z oblasti zdravotnictví i na to, že by externí odborníci měli vzejít z výběrových řízení. Ale bez výsledku. Nyní je navíc jasné, co se již tehdy potichu šuškalo – že Pavel Marek nastupuje s jasnou ambicí stát se předsedou představenstva největší nemocnice v kraji.

Tento postup bije do očí o to více, že se děje pod taktovkou Starostů pro Liberecký kraj a celé krajské koalice, která má jako svou vlajkovou loď postavenu transparentnost. Navíc ukazuje, že jde o dlouhodobě plánovaný pokus SLK dosadit do vedení KNL svého člověka, i přesto, že krajská koalice ve svém programovém prohlášení uvádí:

„Pozice ve vedení obchodních společností s majetkovou účastí kraje budou obsazovány na základě výběrových řízení odborníky.“

Velmi nestandardní byl i postup této výměny, kdy se většina představenstva (zřejmě kromě ředitele Luďka Nečesaného) i přímo primář Lukáš o hejtmanem plánované výměně na pozici předsedy představenstva dozvěděli den před zasedáním. Dokonce koluje informace, že o tomto kroku do úterý 17. 1. nevěděl ani radní pro zdravotnictví, Přemysl Sobotka.

Politicky dosazené figury už nemocnice ve svém vedení měla v minulosti a nikdy to nedopadlo dobře. Hejtman není vlastníkem krajské nemocnice, tady hodně přestřelil,“ říká Josef Šedlbauer, v letech 2013-2015 předseda Dozorčí rady KNL.

Proč hejtman udělal takto netransparentní krok, neprojednaný s ostatními akcionáři, v přímém rozporu s předvolebními sliby i programovým prohlášením? Když budeme hledat důvody, tak se jen těžko ubráníme, aby se tento krok nespojoval s výstavbou Centra urgentní lékařské péče za více než 1,4 miliardy Kč a jeho budoucím provozováním,“ uzavírá Zuzana Kocumová.

Otázkou je, jak tento způsob vládnutí bude pokračovat. Jestli skončí u jedné obchodní společnosti, nebo se lidé bez zkušeností z oboru a bez výběrových řízení postupně dostanou i do dalších.

Kontakty:

Zuzana Kocumová: 603 157 569

Josef Šedlbauer: 603 731 914

Kocumová Zuzana
zuzana.kocumova@centrum.cz