Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mgr. Jan Farský/SLK - Proč by měl vzniknout zdravotní holding?

Knopová Kateřina

SLK

  • 20. 03. 2017 10:32
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Liberecký kraj je vlastníkem nemocnice v České Lípě a většinovým vlastníkem Krajské nemocnice v Liberci, a tím i nemocnice v Turnově. Je významným hráčem na poli zdravotnictví, který nese odpovědnost, občané kraje od něho očekávají zajištění dostupné a kvalitní péče na svém území, ale k tomu mu chybí pravomoci. Liberecký kraj a jeho představitelé tak nesou odpovědnost za něco, co nemohou takřka ovlivnit. Přitom většinově vlastní důležité nemocnice a každoročně je v rozpočtu kraje alokováno minimálně 80 mil. Kč na investice do nemocnic.
Řešení, které přinese Libereckému kraji nejen odpovědnost, ale i pravomoci, je holding. Liberecký kraj vloží své majetkové podíly, které už dnes vlastní ve zdravotnických zařízeních do zastřešující organizace – holdingu. A prostřednictvím holdingu pak bude schopen domlouvat a koordinovat péči i zabezpečení v různých částech kraje. Holding bude brát ohled na zájmy všech občanů kraje i všech zdravotních zařízení, které mezi sebou nepovedou vyčerpávající souboj jako v současnosti, ale budou pod zastřešením spolupracovat. Zdravotní péče bude rozmístěna od té superspecializované, která patří do krajské nemocnice v Liberci, až po běžnou péči, která rovnoměrně pokryje potřeby občanů kraje. Holding bude moci zefektivnit nákupy zdravotní prostředků, léků, energií – ve všech oblastech, kde větší množství přináší lepší podmínky. Holding také bude nápomocen koordinaci zdravotní péče i zdravotníků v jednotlivých zařízeních v kraji. Do holdingu budou moci vstoupit částečně nebo zcela i dosud samostatná zařízení, to bude na jejich svobodném rozhodnutí. Holding je v podstatě jedinou cestou, jak dlouhodobě ekonomicky udržitelně zachovat dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro všechny občany kraje ve stávajícím rozsahu a případně ji ještě rozvinout.
Pokud vznik holdingu neskončí na půli cesty (odpůrců, kterým současná neefektivní roztříštěnost a nepřehledný boj vyhovuje není bohužel málo), tak přinese kvalitnější, dostupnější a stabilní zdravotní péči. A to je doufám v zájmu všech zástupců kraje i zdravotních zařízení.


Mgr. Jan Farský, předseda Výboru zdravotnictví LK, krajský zastupitel, poslanec PČR

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky