Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mgr. Jan Farský/SLK - Liberecký kraj využívá své možnosti zákonodárné iniciativy týkající se zákona o EET

  • 14. 12. 2016 16:28
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Dne 29. 11. 2016 schválili zastupitelé Libereckého kraje pověření jednat jménem Zastupitelstva Libereckého kraje ve věci návrhů novely zákona o rozpočtovém určení daní a novely zákona o evidenci tržeb v PSP ČR pro Mgr. Jana Farského, krajského zastupitele a zároveň poslance PČR. Původně byl pověřený jednat hejtman Martin Půta, nicméně je značně komplikované časově určit termín, kdy se zákon bude projednávat. Hejtman tak byl v nejistotě, kdy na projednání těchto návrhů dojde a kdy se bude muset narychlo dostavit do sněmovny.

Liberecký kraj využil své zákonodárné iniciativy a podal v I. pololetí 2016 dva návrhy na změnu zákonů:

1/ navrhl zvýšení podílu obcí na výnosu DPH, čímž by byly navýšeny příjmy obcí, celkem o cca 8,4 mld. Kč. 

2/ navrhl vynětí některých provozů z povinností stanovených elektronickou evidencí tržeb (EET). Od 1. 12. 2016 platí povinnost podnikajících daňových subjektů, ať fyzických či právnických osob, evidovat platby obdržené zejména v hotovosti, ale i v jiné formě, a to způsobem, který umožňuje odeslat požadované informace o tržbě systému Finanční správy prostřednictvím internetu a vytisknout účtenku o transakci pro zákazníka.

Záměrem zákona o evidenci tržeb je poskytnout správci daně možnost účinněji kontrolovat údaje relevantní pro vznik příslušné daňové povinnosti, zejména v případě hotovostních transakcí. Tím by mělo dojít ke snížení možnosti nepoctivých subjektů krátit daně, a tedy ke zvýšení příjmů státního rozpočtu a též narovnání konkurenčního prostředí mezi podnikateli, kdy za dosavadního stavu byly subjekty řádně plnící své zákonné povinnosti ve faktické nevýhodě vůči těm, které se zákony snažily obcházet a zkreslovat skutečný obraz o své celkové daňové povinnosti, využívajíce nedostatečné kontrolní kapacity správců daně.

Rada i Zastupitelstvo Libereckého kraje v obecné rovině s koncepcí zákona o evidenci tržeb souhlasí a vyjadřuje mu svou podporu. Nicméně zákon o evidenci tržeb významně dopadá na drobné živnostníky, a to s ohledem na administrativní, technologickou i finanční zátěž. Pro tyto subjekty je přizpůsobení se požadavkům zákona o evidenci tržeb podstatně náročnější, než pro subjekty ekonomicky silnější. V souhrnu se jedná o významný počet živnostníků, jejichž roční obrat přitom nepřesáhne limit 10 mil. Kč a kteří splňují i další podmínky uvedené v ust. § 99a odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění, typicky provozovatelů restaurací, drobných prodejců, kadeřníků a celé řady dalších profesí. Tyto osoby, jejichž zdaňovacím obdobím pro účely DPH není kalendářní měsíc, proto Liberecký kraj navrhl z definice subjektů evidence tržeb vyjmout.

Ministerstvo financí ale jakékoliv výjimky odmítlo. 

Za zastupitelský klub SLK Mgr. Jan Farský

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky