Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Šedlbauer/Změna – Krajské nemocnice potřebují především kompetentní vedení

Josef Šedlbauer

  • 29. 06. 2017 13:55
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Téma spolupráce nemocnic je dlouhodobé a asi nikdo nemůže nic vytýkat návrhu, aby vedení obou krajských nemocnic lépe spolupracovalo a hledalo cesty, jak si vzájemně pomoci. To, že to může fungovat, dokazuje fúze KNL a nemocnice Turnov. Dokazuje to rovněž v podstatě neformální, ale efektivní spolupráce KNL a nemocnice v Jablonci nad Nisou. Na tomto příkladu je také vidět, že pokud jsou ve vedení nemocnic lidé, kteří se spolu dohodnou, tak ani není třeba zakládat aliance nebo holdingy.

„Mrzí mě, že vedení kraje na jedné straně vymýšlí, jak pokynem shora zajistit spolupráci mezi nemocnicemi, a mezitím se v největší nemocnici postupně rozpadá funkční tým ve vedení. Jeho rozpad je důsledkem porušení slibu Starostů pro LK, že vedení nemocnic nebude politizovat. Silovým dosazením Pavla Marka nastala dvojkolejnost, která přinesla své červivé ovoce – odchod zásadních lidí z dosavadního managementu KNL. Proto apelujeme na vedení kraje – a to především na hejtmana, aby se vrátil ke svému předvolebnímu slibu a nepolitizoval vedení nemocnic. Tyto snahy tady už mnohokrát byly a nikdy nepřinesly nic dobrého. Jen kvalitní týmy složené z odborníků mohou zajistit kvalitní lékařskou péči – a koneckonců i hledat oblasti, kde vzájemnou spoluprací mohou pomoci sobě navzájem,“ shrnuje Zuzana Kocumová, zastupitelka za Změnu pro Liberecký kraj.

Úspěch KNL v posledních letech byl založen na třech základních předpokladech: Prvním z nich byl kompetentní tým ve vedení, přičemž tým současných náměstků generálního ředitele považuji za excelentní. Bohužel pod tlakem vedení kraje se tento tým rozpadá. Druhým předpokladem je podpora zevnitř nemocnice pro osoby, dosazené do jejího vedení. Třetí zásadou je odstínění politických vlivů od odborného vedení KNL. V těchto bodech současné vedení kraje selhává a ustavením superaliance se na tom nic nemění.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky