Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaromír Baxa/Změna pro Liberecký kraj - Dopravní zakázka: znovu a lépe

  • 01. 12. 2016 20:16
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Zrušení dopravní zakázky je tečkou za jednou smutnou kapitolou veřejných zakázek na Libereckém kraji, která měla i řadu politických důsledků. Je dobré si takto na závěr připomenout hlavní mezníky.

Řada chyb nastala už v přípravě zakázky za předminulého vedení Libereckého kraje, tehdejší podmínky byly extrémně přísné až diskriminační. To tehdy kritizovala jak Změna, tak i SLK. Když se pak tyto strany dostaly do vedení kraje, podmínky se poněkud uvolnily a alespoň ve dvou ze tří oblastí to podstatně rozšířilo počet firem, které se zakázky mohly zúčastnit.

Pak ale nastal hlavní zádrhel. Při vyhodnocení zakázky v roce 2014 Rada Libereckého kraje svojí většinou vyloučila nabídky s nejnižší nabídkovou cenou. ÚOHS potvrdil, že tento krok proběhl nezákonně, což vedlo k nekonečným průtahům. Odpovědnost za toto rozhodnutí je především na hejtmanovi, který ovšem svoji chybu nikdy neuznal. Naopak se zbavil svého jediného oponenta v radě kraje, Zuzany Kocumové.

Výsledkem je, že v Libereckém kraji stále jezdí původní dopravci, a to za ceny výrazně vyšší, než byly ceny nabídnuté v rušeném výběrovém řízení. Kraj tak přišel o desítky milionů.

Nicméně čeká nás nová soutěž a to je příležitost, jak začít znovu a lépe. Možností, jak zadávací řízení zlepšit, vidíme hned několik.

Zásadní je rozšíření počtu oblastí, které by mohly zakázku otevřít i dalším firmám. Dále bude do zadávacích podmínek možné vnést pravidla pro odměňování řidičů a Liberecký kraj má také možnost vysoutěžit dopravu v různých částech kraje na různou dobu, aby v budoucnu nemusel vybírat dopravce najednou a aby případný problém v části soutěže nezhatil objednávání dopravy v celém kraji.

Dopravní obslužnost je pro nás zásadní téma a nabídli jsme vedení kraje spolupráci při přípravě nového zadávacího řízení.

Za zastupitelský klub Změny Jaromír Baxa, Josef Šedlbauer 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky